INTREBARI FRECVENTE: IMPLANTURI

Intrebari frecvente implanturi

Implantul dentar este o piesa din titan, asemanatoare ca forma unui surub. Implanturile inlocuiesc radacinile dintilor pierduti, fiind plasate in os au rol de fundatie ce sustine coroanele dentare.

Da, implantul dentar formeaza o radacina artificiala inlocuind functiile dintelui pierdut.

Trebuie facuta diferenta intre cele 2, pivotul dentar care este folosit atunci cand inca mai avem radacini dentare, si implantul dentar care se foloseste atunci cand nu mai avem radacini.

Cand pacientul este edentat total nu mai avem cum sa facem o lucrare fixa pentru ca nu mai avem dinti de care sa ne legam. Aici intervine implantul dentar care este o solutie de multe ori salvatoare. De exemplu la pacientii care nu mai au niciun dinte in gura si nu doresc o proteza mobila singura solutie este implantul dentar.

In cazul in care osul ne permite , putem insera cate un implant pentru fiecare dinte lipsa. Este indicat ca fiecare dinte sa fie inlocuit cu un implant . Exista insa situatii cand pe 2 implanturi se pot pune 3 dinti realizand o punte sau pe 4 implanturi 6 dinti.

In momentul pierderii dintilor, osul incepe se el sa se resoarba nemaifiind stimulat fiziologic. El se resoarbe si ajunge la batrani sa mai prezinte un os de doar cativa mm grosime situatie in care nu se mai pot insera implanturi. Este nevoie in general de o edentatie foarte veche pentru o resorbtie masiva a osului.

Da , implantul dentar necesita minim 12 mm de os inaltime si 5 mm grosime . Daca pacientul nu prezinta os se pot realize adiitii osoase care sa ne mareasca volumul osului . Aditia osoasa se poate realiza odata cu inserarea implantului sau separat.

Implanturile sunt recomandate in toate cazurile in care avem unul sau mai multi dinti lipsa. Cel mai important este ca pacientul sa realizeze ca are are o problema si ca lipsa chiar si a unui singur dinte cauzeaza probleme asupra masticatiei, stomacului si asupra dintilor vecini. Este bine de stiut ca 80 % din populatia adulta are cel putin un dinte lipsa insa foarte putini dintre acestia se prezinta pentru tratament.

DA, unde avem un dinte lipsa, acesta se poate inlocuit prin inserarea unui implant dentar.

De exemplu exista o limita de varsta superioara, la varstnici sau la copii sau la pacientii cu boli grave, de exemplu diabetul?

Varsta nu reprezinta o piedica , cel mai importa este ca pacientul sa fie sanatos si sa avem os disponibil.

In ceea ce priveste varsta minima aici exista si este foarte important sa retinem ca nu trebuie introduse implanturi dentare in perioada de crestere si anume 16 ani la fete si 18 ani la baieti, varsta la care oasele maxilare sunt complet formate. Sexul pacientului este important intr-o masura mai mica insa este bine de stiut ca barbatii au un os mai dens , un os mai rezistent ceea ce este un avantaj insa nu este o regula absoluta. La menopauza femeile afectate de osteoporoza pot avea un os de o calitate mai putin buna insa depinde de la caz la caz.

Diabetul poate fi o problema din cauza vindecarii intarziate pe care o poate produce cresterea glicemiei. Valoarea normala a glicemiei este 73 – 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl. In general orice interventie chirurgicala este contraindicata la pacientii cu glicemie de peste 126mg/dl. Dar la pacientii care urmeaza un tratament corespunzator, un regim alimentar corect au un risc scazut de aparitie a complicatiilor. Interventia se va realiza in colaborare cu medicul diabetolog.

Singurele containdicatii sunt la copii, la personele in varsta necooperante, la persoanele cu probleme psihice si la pacienti cu diverse boli grave cum ar fi: diabetul in care glicemia nu este tinuta sub control, leucemie acuta, infectiile cu HIV/SIDA, pacientii care fac chimioterapie. Bineinteles nici in timpul sarcinii, nu se recomanda interventii chirurgicale.

In ceea ce priveste parodontoza situatia este mai complexa in functie de cat de avansata e boala. Ca regula generala ar trebui sa se stie ca parodontoza este o boala a gingiilor si a osului alveolar care netratata duce la pierderea dintilor. Este esential ca parodontoza sa fie tratata si apoi sa fie introduse implanturile dentare.

Implantul dentar este fabricat din titan , titanul care este un metal foarte bine tolerat de catre organism. Nu exista cazuri de respingere in literatura de specialitate. Titanul este de asemenea folosit si in ortopedie in cazul fracturilor, de member, sold etc Este vorba despre acelasi material – TITANUL. Implantul se poate pierde din mai multe motive: 1 cele legate de pacient: igiena pacientului, fumatul excesiv, nerespectarea indicatiilor medicului dar si motive legate de tehnica chirurgicala de inserare a implanturilor.

Unul din avantajele majore este ca nu slefuim dintii vecini spatiului edentat. Va spuneam si mai devreme implantul dentar inlocuieste radacinile dintilor, nefiind nevoie sa ne legam de alti dinti. Nu afectam alti dinti. Un alt avantaj este acela ca se pot face lucrari fixe chiar si in lipsa tuturor dintilor ceea ce este un lucru extraordinar. Dintii pe implanturi arata si se simt ca dintii naturali. Se obtin rezultate estetice foarte bune. Senzatie masticatorie asemanatoare dintilor naturali; Imbunatatesc stabilitatea protezelor mobile.

In primul rand nu este o operatia propriu-zisa ci o mini-operatie care se realizeaza in cabinetul stomatologic. Ca agresivitate nu este mai invaziv decat o extractie dentara.

Ca si pentru extractia unui dinte este suficienta anestezia locala a maxilarului. Zona respectiva este complet amortita iar pacientul desi constient nu simte durere.

Bineinteles se incepe cu anestezia , se decoleaza gingia si se expune osul, se realizeaza neoalveola cu ajutorul frezelor speciale de os, iar in lacasul realizat se introduce implantul dentar prin insurubarea acestuia. Ulterior gingia trebuie suturata-cusuta minutios pentru a impiedica accesul bacteriilor din saliva . Sutura este o etapa foarte importanta de care depinde osteointegrarea implantului care se va realize in viitoarele 3-5 luni, in functie de calitatea osului.

De multe ori in cazurile simple, inserarea dureaza mai putin decat o plomba. In medie in 45 de minute operatia se termina, incluzand bineinteles totul: anestezie, pregatirea campului operator steril si interventia propriu-zisa.

Implantologie

Protezare pe implanturi
Preturi implantologie
Aditia osoasa
Implantarea molarilor
Lifting de sinus
Restaurări dentare
Intrebari frecvente implanturi

Momentul perfect pentru o CONSULTAȚIE GRATUITĂ!

Lasă datele date de contact, iar echipa noastră revine în 5 minut cu un apel.

    Preferinte de confidentialitate
    Când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de cookie-uri poate afecta experiența dvs. pe site-ul nostru web și serviciile pe care le oferim.