Ce este o plombă sau obturație dentară?
Obturațiile sunt tratamente specifice de endodonție care au ca obiectiv repararea dinților afectați de carii. Procedura presupune îndepărtarea materialului biologic cariat sau infectat și plombarea coroanei dentare cu compozit. Intervenția poate fi dureroasă doar atunci când e afectat nervul sau pulpa dentară, motiv pentru care aceasta se efectuează sub anestezie locală.
La clinica dentară Implantodent în efectuarea tratamentului terapeutic al cariilor și al altor afecțiuni ale cavității bucale, medicii folosesc numai cele mai moderne tehnologii și echipamente.
Caria – simptome și manifestări
Cariile dentare sunt cauzate de microorganisme care transformă zahărul din alimente în acizi care erodează stratul de smalț al dintelui, creând o cavitate în acesta.
Aflate în faza incipientă, cariile dentare sunt cu greu sesizate de către pacienți. Din acest motiv, vizitele periodice la clinicile dentare de performanță pot contribui la diagnosticarea precoce și la tratarea corespunzătoare a acestora. Atunci când caria este suficient de profundă, pacienții semnalează diverse simptome, asociate cu o puternică senzație deranjantă în timpul și ca urmare a contactului cu alimentele solide sau/și lichide:
- durere în timpul masticației;
- durere în prezența stimulilor rece/cald;
- durere în urma contactului cu alimente dulci/acide.
În cadrul clinicii stomatologice Implantodent, medicul dentist curăță aceste zone ale dintelui supuse degradării și umple cavitatea cu un material artificial (plombă) pentru a proteja structura dintelui și a restaura aspectul și funcționalitatea acestuia.
Când este necesară obturația?
Medicii specialiști în endodonție din stomatologia noastră, efectuează obturații în următoarele situații:
- tratamentul cariilor aflate într-o fază incipientă;
- tratamentul cariilor dentare avansate pentru stoparea răspândirii infecției;
- completarea tratamentelor de canal necesare pentru devitalizarea dinților infectați.
Tipuri de restaurări dentare prin obturații
Caria – simptome și manifestări
Restaurările directe. Acestea reprezintă plombe ce sunt plasate imediat în cavitatea pacientului, după pregătirea prealabilă a acesteia, într-o singură ședința stomatologică. Ele includ amalgamurile dentare, ionomeri de sticlă, materiale din ionomeri sau compozit. În acest caz medicul dentist pregătește dintele (curățare), amplasează plomba și realizează eventualele ajustări într-o singură ședință.
Restaurarile indirecte. Cazul acestui tip de restaurări necesită cel puțin două ședințe stomatologice. În această categorie sunt incluse: inlay- urile (adecvat pentru a restaura conturul unui dinte) si onlay-urile (un pic mai mari decat inlay-urile, acoperă și suprafața dintelui ce este supusă masticației), fațetele dentare (o peliculă subțire ce acoperă suprafața dentară frontală), coroanele dentare (ce îmbracă întreg dintele) și punțile dentare fabricate din aliaje de metale neprețioase, ceramică sau compozite. În timpul primei vizite medicul dentist pregătește dintele și realizează mulajul dintelui ce va fi supusă restaurării, care va fi trimis la laboratorul dentar pentru fabricare. Următoarea ședința va consta în cimentarea materialelor de obturație în cavitate și ajustarea necesară.
Pentru a afla care din aceste tipuri de restaurări ți se potrivește ție, vino la clinica stomatologică Implantodent!
Ce reprezintă un tratament de canal?
Tratamentele de canal sau de devitalizare dentară sunt practici de endodonție ce consta în îndepărtarea nervului și a pulpei dentare. Procedura este însoțită de eliminarea bacteriilor din interiorul canalului radicular, de dezinfecția și de obturarea acestuia, evitând astfel proliferarea populației bacteriene.
- Dispozitivul Apex Locator. Permite să urmăriți cât de adânc este canalul radicular, ceea ce este foarte important când are loc instalarea unui sigiliu.
- Dispozitiv cu ultrasunete. Permite trecerea canalelor radiculare complexe și extragerea de obiecte străine de la acestea. Este de asemenea utilizat pentru curățarea buzunarelor parodontale și pentru îndepărtarea plăcii dentare dure și moi.
- Inlay-urile ceramice sunt o altă noutate pe care medicii noștri o folosesc pe scară largă. Acestea sunt niște proteze fixe realizate în laborator și cimentate ulterior în cavități special preparate în prealabil, reconstituind astfel morfologia afectată de unele leziuni ale coroanelor dentare, în special carii, în condiții superioare obturațiilor.
Dacă doriți să obțineți un zâmbet Hollywood, niște gingii radiante și dinți sănătoși, vă așteptăm la clinica stomatologică Implantodent!
Momentul perfect pentru o CONSULTAȚIE GRATUITĂ!
Lasă datele date de contact, iar echipa noastră revine în 5 minut cu un apel.