Implant dentar2018-12-04T09:31:59+02:00
Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv confectionat din titan, care are rolul de a inlocui absenta unuia sau mai multor dinti. Implantul are rol de radacina pentru viitoarea coroana dentara.

Daca in trecut, unica varianta pentru substituirea unui sau mai multor dinti erau restaurararile dentare (coroane, punti, proteze), tehnologiile avansate in zilele noastre permit alte alternative, precum fixarea implantului dentar.

Implantul dentar are in componenta sa:
 • O radacina din titaniu
 • Un bont protetic care are functia de suport pentru coroana dentara.

Materialul utilizat pentru un implant dentar, este titaniul, metal biocompatibil cu tesuturile organismului uman si proprietati osteointegrative.

Etapele Implantarii:

 1. Consultatia initiala.
 2. Efectuarea unor analize.
 3. Plasarea implantului in os.
 4. Controlul postoperator.
 5. Descoperirea implantului.
 6. Realizarea coroanei dentare din ceramic/zirconium.
 7. Cimentarea coroanei dentare.

Interventia chirurgicala propriu-zisa este cea mai scuta dintre sedinte: 30-60 de minute in functie de numarul implantelor.

Sedinta 1: Consultatia initiala

Prezentarea la medic stomatolog pentru un control de specialitate. Acesta stabileste un plan de tratament si anume : numarul implantelor si tipul de lucrare necesara.

Sedinta 2: Efectuarea unor analize

Al doilea pas consta in efectuarea unor analize de sange si o ortopantomografie (radiografie speciala), care vor stabilii starea generala de sanatate a pacientului precum si marimea osului de care dispune respectivul pacient pentru implant.

Sedinta 3: Plasarea implantului in os

Medicul implantolog va realiza anestezia zonei si va introduce implantul in os dupa care acesta va fi acoperit de gingie.

Sedinta 4: Controlul postoperator

Dupa 10 zile de la interventie, se indeparteaza firele de sutura care au ajutat la vindecarea gingiei. Implantul de titan nu va fi asadar vizibil timp de 4-6 luni, interval necesar pentru integrarea lui in os si vindecare.

Sedinta 5: Descoperirea implantului

Dupa perioada de vindecare de 4-6 luni peste implant se va monta un „surub de vindecare” pentru a face loc in gingie coroanei de ceramica. Aceasta se produce relativ repede, in cateva zile (10-14 zile).

Sedinta 6: Realizarea coroanei dentare din ceramic/zirconium.

In acesta etapa peste implant se va pune „bontul” care va sustine coroana dentara din ceramica. Acestui bont i se va lua o amprenta care va servi la realizarea coroanei dentare in laborator.

Sedinta 7: Cimentarea coroanei dentare sau insurubarea dintelui pe implant.

Adiții osoase și membrane

Despre rezorbtie osoasă de obicei pacientul aude pentru prima data în curs de pregătire pentru implantare . Și este surprins să afle că nu este posibil de inserat implanturi standarte, deoarece din cauza absenței lungi de dinți sau a protezei  purtata masa osoase a scăzut semnificativ în volum .

Principalul motiv pentru rezorbarea țesutului osos este considerat extracțiile, iar osul începe sa se rezoarbe  în termen de trei luni de la pierderea dinților naturali , și atinge punctul culminant în timpde un an. De aceea, implantarea dentara trebuie facuta imediat după extracția dentară.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul American de Implantologie Dentara, 36% dintre respondenți știu că pierderea dintilor presupune atrofie osoasa. Cu 75% dintre pacientii cu poduri stabilite sau proteze mobile ar prefera să le abandoneze, dacă inițial ar fi cunoscut de reducerea volumului osos.

Lifting de sinus

Sinus lift, adică ridicarea membranei sinusului, este o etapă din procedura de inserare a implanturilor în maxilar, în zona măselelor, și presupune adăugarea unei cantități de os pentru a putea integra corect un implant dentar.

Pe masură ce calitatea serviciilor stomatologice a crescut și materialele nou-obținute au fost perfecționate, posibilitățile terapeutice au ajuns la niveluri la care nu se așteptau medici acum 10 sau 20 de ani. Liftingul de sinus este unul dintre ele.

Ce este sinusul maxilar ?

Este o cavitate în interiorul osului maxilar, în dreptul obrajilor, care este plin cu aer în legatură cu cavitatea nazală și celelalte sinusuri( frontal, sfenoid, etmoid). Care este legătura cu dinții și cu cavitatea bucală? Vărfurile rădăcinilor dinților superiori (de la primul premolar până la al doilea molar) pot ajunge mai aproape sau mai departe de cavitatea sinusului. După ce acești dinți sunt extrași, osul în care au fost implantați se resoarbe într-un proces normal fiziologic, uneori accelerat de parodontoză.

Cum în ultima vreme, pentru înlocuirea unui dinte se recurge la inserarea unui implant, cantitatea de os prezent la acel nivel poate fi insuficientă. Acest lucru se poate verifica pe o radiografie panoramică.

Procedura de sinus lifting este, cum sugerează și numele, ridicarea mucoasei ce tapetează sinusul  și inserarea de os artificial sau natural pentru a mări oferta osoasă pentru implant cu câțiva milimetri.

Din etapele de inserare a implanturilor, sinus liftingul este doar una; după verificarea radiologică a formării țesutului osos în jurul materialului introdus în operație, va avea loc altă intervenție în care sunt inserate implanturile în noua ofertă osoasă; unii chirurgi pot aștepta pînă la 6 luni integrarea implanturilor, apoi le vor proteza( adica vor adăuga coroane, punți sau protezele). Protezarea poate avea loc  și mediat ( mai ales din considerente estetice, dar și funcționale), dar există variații la fiecare pacient, în funcție de cum  evaluează răspunsul lui la tratament.

Dantura fixa intr-o singura zi! RapidFIX – Fast&Fixed

Sistemul Fast&Fixed este un sistem inovator german, care permite inserarea implanturilor dentare si fixarea lucrarii provizorii protetice in 24 de ore.

Unele dintre cele mai populare tipuri de restabilire a dentilor este implantarea, o metoda sigura, clasica si nedureroasa. Procedura constă din mai multe etape.

Implantologia este specialitatea stomatologica chirurgicala ce include interventiile prin care dintii pierduti sau grav deteriorati sunt inlocuiti cu implanturi dentare, in scopul reabilitarii morfo-functionale si estetice a aparatului dento-maxilar.

Cui se potriveste sistemul de implantare Fast&Fixed?
 • Ai edentație totală superioară sau inferioară sau doar parțială și îți dorești o lucrare protetică fixă.
 • Te confrunți cu perspectiva edentației totale și ești prea tânăr pentru o proteză mobilă.
 • Ai lipsă totală sau parțială a danturii și suport osos minim la care nu pot fi puse altfel de implanturi.
 • Tratamentul tău de implant dentar implică intervenții de lifting de sinus sau repoziționare de nerv (Fast & Fixed ajută la evitarea acestor intervenții laborioase)
 • Activitatea cotidiană îți cere o restaurare dentară rapidă.
Avantajele sistemului de implantare Fast&Fixed:
 • Procedura e efectuata intr-o singura sedinta
 • Se redobindesc imediat functiile orale
 • Pacientii nu mai suporta alte interventii
 • Nu afecteaza caacitatea de articulare
 • Procedura e nedureroasa si rapida
Protezare pe implanturi

După 3 luni jos sau 6 luni sus de la inserție are loc deschiderea implantului dentar, acest lucru presupune montarea șuruburilor de vindecare sau a gingivaformelor.
După 1-2 săptămâni, de la montarea șuruburilor de vindecare, încep etapele protetice, pentru realizarea coroanelor dentare, ale căror costuri variază, în funcție de tipul de coroană dentară aleasă:

 • Metaloceramica pe implant
 • Zirconiu pe impant
 • Acrilic pe implant ( Temporar )
 • Proteza mobila cu bara sau bonturi

Tip protezare

Mobilitate

Implanturi necesare

Sistem de prindere

Proteză fixă

Proteza se fixează permanent pe implanturile existente. ceNumai medicul stomatolog va putea scoate proteza.

Numărul implanturilor diferă de la caz la caz.

Proteza este prevăzută cu un set de orificii care corespund capetelor implanturilor. Aceste orificii sunt destinate introducerii șuruburilor de prindere și urmează să fie obturate după atașarea protezei pe implanturi.

Proteză mobilă

Cu toate că proteza este susținută foarte ferm pe implanturile existente, pacientul o poate scoate (de exemplu pentru curățare).

Implanturile sunt atașate de un cadru (o bară) care urmează să susțină proteza.

Proteza va fi fixată pe implanturi printr-un sistem click sau snap.

Stabilizarea protezei (vechea proteză sau o proteză nouă)

Pacientul poate scoate ușor proteza.

Este necesar un număr redus de implanturi dentare (de exemplu două).

Proteza este susținută de gingie și de bonturile implant

Preturi implantologie

Etapa 1

 • Implant dentar prima etapa Israel Alpha Bio – 199 euro
 • Implant dentar prima etapa Korea Dentium – 280 euro
 • Implant dentar prima etapa German Conus – 299 euro
 • Sistem RapidFixt K3Pro Germania – All on 4 ( 4 implanturi – 4 bonturi – + lucrare fixa provizorie ) 2500 euro
 • Sistem RapidFixt K3Pro Germania – All on 6 ( 6 implanturi – 6 bonturi – + lucrare fixa provizorie ) 3500 euro
 • All on 4 Alpha Bio ( 4 implanturi + lucrare mobila provizorie ) – 900 euro
 • All on 6 Alpha Bio ( 6 implanturi + lucrare mobila provizorie ) – 1300 euro
 • All on 8 Alpha Bio ( 8 implanturi + lucrare mobila provizorie ) – 1600 euro
 • Descoperire Implant + bontul de vindecare – 20 euro

Etapa 2

 • Coroana metalo-ceramica – 75 euro
 • Coroana din ceramica sau zirconiu – 170 euro
 • Coroana acril frezata – 40 euro
 • Coroana metalo-ceramica pe implant Israel Alpha Bio – 150 euro
 • Coroana acrilica temporara pe implant Israel Alpha Bio – 70 euro
 • Coroana ceramica sau zirconiu pe implant Israel Alpha Bio – 250 euro
 • Multibase TCT pe implant Israel Alpha Bio – 60 euro
 • Coroana metalo-ceramica pe implant German K3pro Conus – 150 euro
 • Coroana acrilica temporara pe implant German K3pro Conus – 120 euro
 • Coroana ceramica sau zirconiu pe implant German K3pro Conus – 300 euro
 • Multibase pentru coroana insurubabila pe implant German K3pro Conus – 50 euro
 • Proteza mobila pe implant Israel cu O-Ring- 200euro + 50euro pentru implant
 • Proteza mobila pe implant German cu O-Ring- 200euro + 75euro pentru implant
 • Sinus Lifting Inchis 50 euro
 • Sinus lifting deschis 450 euro
 • Spliting expansie 250-300 euro
 • PRF – 50 euro
 • Membrana CallProtect Germania 150 euro
 • Modelare in Scop Diagnostic Wax-Up 10 euro/dinte
 • Amprenta pe implant 20 euro
 • Bontul de vindecare israel – 20 euro
 • Bontul de vindecare German sau Korea – 30 euro
Restaurari dentare

Restaurarea dentară – este o procedură care vizează îmbunătățirea formei estetice și cea deteriorată a dinților. Și, de asemenea, în scopul de a da dinților reface culoarea și strălucirea naturală.
Restaurarea Dentara se face intr-o singură etapă din materiale compozite inovatoare (dintre care multe sunt create pe baza nanotehnologiei) chiar în scaunul medicului doar în câteva ore. Această metodă este utilizată pentru a umple cavitățile din zonele deteriorate ale dinților sau pentru a remedia defectele lor: forma neregulată, fisuri, rupturi, crăpături etc.

Cu ajutorul restaurarilor dentare putem:

 • Refacerea unui dinte cioplit sau deteriorat de carii;
 • Schimba poziția sa;
 • Îmbunătățirea culorii și distingerea de ceilalți dinți;
 • Schimba contururile exterioare;
 • Schimba spațiul dintre dinți etc.
Ce sunt implanturile dentare ?2017-12-19T17:37:38+02:00

Implantul dentar este o piesa din titan, asemanatoare ca forma unui surub. Implanturile inlocuiesc radacinile dintilor pierduti, fiind plasate in os au rol de fundatie ce sustine coroanele dentare.

Este implantul dentar similar radacinii dentare naturale ?2017-12-19T17:36:45+02:00

Da, implantul dentar formeaza o radacina artificiala inlocuind functiile dintelui pierdut.

Este o diferenta intre implantul dentar si pivotul dentar ?2017-12-19T17:37:52+02:00

Trebuie facuta diferenta intre cele 2, pivotul dentar care este folosit atunci cand inca mai avem radacini dentare, si implantul dentar care se foloseste atunci cand nu mai avem radacini.

Ce se poate face cand pacientul nu mai are niciun dinte, se mai poate face o lucrare fixa?2017-12-19T17:45:48+02:00

Cand pacientul este edentat total nu mai avem cum sa facem o lucrare fixa pentru ca nu mai
avem dinti de care sa ne legam. Aici intervine implantul dentar care este o solutie de multe ori salvatoare. De exemplu la pacientii care nu mai au niciun dinte in gura si nu doresc o proteza mobila singura solutie este implantul dentar.

Cate implanturi se pot pune la un singur pacient ?2017-12-19T17:45:55+02:00

In cazul in care osul ne permite , putem insera cate un implant pentru fiecare dinte lipsa. Este indicat ca fiecare dinte sa fie inlocuit cu un implant . Exista insa situatii cand pe 2 implanturi se pot pune 3 dinti realizand o punte sau pe 4 implanturi 6 dinti.

La ce va referiti cand spuneti “daca ne permite osul” ?2017-12-19T17:38:34+02:00

In momentul pierderii dintilor, osul incepe se el sa se resoarba nemaifiind stimulat fiziologic. El se resoarbe si ajunge la batrani sa mai prezinte un os de doar cativa mm grosime situatie in care nu se mai pot insera implanturi. Este nevoie in general de o edentatie foarte veche pentru o resorbtie masiva a osului.

Este grosimea osului importanta ?2017-12-19T17:39:01+02:00

Da , implantul dentar necesita minim 12 mm de os inaltime si 5 mm grosime . Daca pacientul nu prezinta os se pot realize adiitii osoase care sa ne mareasca volumul osului . Aditia osoasa se poate realiza odata cu inserarea implantului sau separat.

In ce cazuri sunt recomandate ?2017-12-19T17:39:33+02:00

Implanturile sunt recomandate in toate cazurile in care avem unul sau mai multi dinti lipsa. Cel mai important este ca pacientul sa realizeze ca are are o problema si ca lipsa chiar si a unui singur dinte cauzeaza probleme asupra masticatiei, stomacului si asupra dintilor vecini. Este bine de stiut ca 80 % din populatia adulta are cel putin un dinte lipsa insa foarte putini dintre acestia se prezinta pentru tratament.

Se poate insera oriunde avem un dinte lipsa ?2017-12-19T17:39:50+02:00

DA, unde avem un dinte lipsa ,acesta se poate inlocuit prin inserarea unui implant dentar.

Sunt recomandate la toti pacientii ?2017-12-19T17:40:28+02:00

De exemplu exista o limita de varsta superioara, la varstnici sau la copii sau la pacientii cu boli grave, de exemplu diabetul?

Se pot introduce implanturi dentare si la persoanele varstnice ?2017-12-19T17:40:45+02:00

Varsta nu reprezinta o piedica , cel mai importa este ca pacientul sa fie sanatos si sa avem os disponibil.

La copii sunt indicate?2017-12-19T17:41:12+02:00

In ceea ce priveste varsta minima aici exista si este foarte important sa retinem ca nu trebuie introduse implanturi dentare in perioada de crestere si anume 16 ani la fete si 18 ani la baieti, varsta la care oasele maxilare sunt complet formate. Sexul pacientului este important intr-o masura mai mica insa este bine de stiut ca barbatii au un os mai dens , un os mai rezistent ceea ce este un avantaj insa nu este o regula absoluta. La menopauza femeile afectate de osteoporoza pot avea un os de o calitate mai putin buna insa depinde de la caz la caz.

Sunt indicate la pacientii cu diabet ?2017-12-19T17:41:46+02:00

Diabetul poate fi o problema din cauza vindecarii intarziate pe care o poate produce cresterea glicemiei. Valoarea normala a glicemiei este 73 – 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl. In general orice interventie chirurgicala este contraindicata la pacientii cu glicemie de peste 126mg/dl. Dar la pacientii care urmeaza un tratament corespunzator, un regim alimentar corect au un risc scazut de aparitie a complicatiilor. Interventia se va realiza in colaborare cu medicul diabetolog.

Contraindicatii ?2017-12-19T17:42:08+02:00

Singurele containdicatii sunt la copii, la personele in varsta necooperante, la persoanele cu probleme psihice si la pacienti cu diverse boli grave cum ar fi: diabetul in care glicemia nu este tinuta sub control, leucemie acuta, infectiile cu HIV/SIDA, pacientii care fac chimioterapie. Bineinteles nici in timpul sarcinii , nu se recomanda interventii chirurgicale.

Sunt indicate la pacientii cu parodontoza ?2017-12-19T17:42:41+02:00

In ceea ce priveste parodontoza situatia este mai complexa in functie de cat de avansata e boala. Ca regula generala ar trebui sa se stie ca parodontoza este o boala a gingiilor si a osului alveolar care netratata duce la pierderea dintilor. Este esential ca parodontoza sa fie tratata si apoi sa fie introduse implanturile dentare.

Este acceptat de organism ?2017-12-19T17:43:08+02:00

Implantul dentar este fabricat din titan , titanul care este un metal foarte bine tolerat de catre organism. Nu exista cazuri de respingere in literatura de specialitate. Titanul este de asemenea folosit si in ortopedie in cazul fracturilor, de member, sold etc Este vorba despre acelasi material – TITANUL. Implantul se poate pierde din mai multe motive: 1 cele legate de pacient : igiena pacientului, fumatul excesiv, nerespectarea indicatiilor medicului dar si motive legate de tehnica chirurgicala de inserare a implanturilor.

Avantajele fata de protezarea clasica prin lucrari protetice (puntea dentara).2017-12-19T17:43:40+02:00

Unul din avantajele majore este ca nu slefuim dintii vecini spatiului edentat. Va spuneam si mai devreme implantul dentar inlocuieste radacinile dintilor, nefiind nevoie sa ne legam de alti dinti. Nu afectam alti dinti. Un alt avantaj este acela ca se pot face lucrari fixe chiar si in lipsa tuturor dintilor ceea ce este un lucru extraordinar . Dintii pe implanturi arata si se simt ca dintii naturali. Se obtin rezultate estetice foarte bune. Senzatie masticatorie asemanatoare dintilor naturali; Imbunatatesc stabilitatea protezelor mobile .

Manopera chirurgicala2017-12-19T17:44:06+02:00

In primul rand nu este o operatia propriu-zisa ci o mini-operatie care se realizeaza in cabinetul stomatologic. Ca agresivitate nu este mai invaziv decat o extractie dentara.

Implantul dentar se introduce sub anestezie? Ce timp de anestezie se foloseste generala sau locala ?2017-12-19T17:44:33+02:00

Ca si pentru extractia unui dinte este suficienta anestezia locala a maxilarului. Zona respectiva este complet amortita iar pacientul desi constient nu simte durere.

Cat dureaza toata interventia?2017-12-19T17:45:11+02:00

De multe ori in cazurile simple, inserarea dureaza mai putin decat o plomba. In medie in 45 de minute operatia se termina, incluzand bineinteles totul: anestezie, pregatirea campului operator steril si interventia propriu-zisa.

Care sunt etapele de inserare ?2017-12-19T17:45:36+02:00

Bineinteles se incepe cu anestezia , se decoleaza gingia si se expune osul, se realizeaza neoalveola cu ajutorul frezelor speciale de os, iar in lacasul realizat se introduce implantul dentar prin insurubarea acestuia. Ulterior gingia trebuie suturata-cusuta minutios pentru a impiedica accesul bacteriilor din saliva . Sutura este o etapa foarte importanta de care depinde osteointegrarea implantului care se va realize in viitoarele 3-5 luni, in functie de calitatea osului.

Go to Top