Fatetele dentare – Estetica dentara

Ce intelegem prin estetica dentara?

Nu este un secret că un zâmbet frumos este cheia succesului și bună dispoziție. Dar nu întotdeauna natura este favorabilă pentru noi. Și apoi stomatologii vin la salvare, ajutând o persoană să se simtă mai încrezătoare și, uneori, își schimbă întreaga viață. Știm că frumusețea este un concept subiectiv și că pentru o persoană este normă, pentru alta este inacceptabilă. Dar un lucru ne unește – noi toți vrem să avem chiar și, de preferință, dinți albi. Rezolvarea acestor probleme le puteți obține la noi in clinica.
Cel mai des motiv pentru un pacient de a consulta un dentist este nemulțumirea cu zâmbetul său. Dar, uneori, unui specialist specializat, este dificil să rezolve problema esteticii, deoarece cauzele acestor probleme pot avea o natură diferită.

Multiple degradari ale dintelui cu carii dentare

Această problemă poate fi rezolvată de un terapeut cu ajutorul unor restaurări foarte estetice. În acest scop se utilizează materiale moderne nanocompozite.
Toate lucrările se efectuează cu ajutorul Coferam (baraj de cauciuc) – care să-i permită restabilirea în izolare completă de saliva si bacteriile orale.

Dinți strâmbi, aspectul nedorit

Adesea, acești pacienți sunt stânjeniți să zâmbească. Această problemă poate fi rezolvată de către un ortodontist angajat în corectarea mușcăturii și alinierea dinților cu ajutorul sistemelor de suport. Șorțurile pot fi atât din metal, cât și din culoarea dinților. De asemenea, este posibil să se aplice cleme de pe suprafața interioară a dinților.
Tratamentul ortodontic permite restaurarea frumuseții și funcționalității dentiției cu cel mai puțin traumatism. După acest tratament, dacă este necesar, este posibil să se implice alți specialiști pentru restaurarea sau proteza dinților.

Distrugerea semnificativă a grupului frontal al dinților, care necesită restaurare cu ajutorul coroanelor sau a fatetelor

Există situații în care restaurarea cu materiale compozite nu va fi suficient de eficace pentru a restabili estetica. Atunci de lucru se apuca un medic protezist. Acest specialist face restaurări de înaltă precizie din ceramică nemetalică.

Dacă faţetele dentare sunt folosite ca alternativă a albirii dentare, avantajul lor este acela că nu se colorează, cum se întâmplă în cazul dinţilor naturali şi obturaţiilor, nemaifiind necesară repetarea procedurii de albire. În plus, spre deosebire de coroanele artificiale, faţetele au o grosime mai mică, protejând astfel gingia, şi necesită o şlefuire superficială, fără scoaterea nervului, aşa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare.

Faţetele se folosesc frecvent în următoarele cazuri:

 • Dinţi pătaţi, coloraţi neuniform sau închişi la culoare (datorită tratamentelor de canal sau tratamentelor cu tetraciclină din copilărie, defectelor de formare ale coroanelor dentare cu pete albe cretoase de demineralizare, prezenţei unor obturaţii vechi foarte colorate ce conferă un aspect inestetic sau pur şi simplu datorită consumului de cafea, ceai, tutun)
 • Dinţi foarte abrazaţi (tociţi)
 • Dinţi ciobiţi sau fracturaţi
 • Dinţi înghesuiţi sau uşor malpozitionaţi
 • Dinţi cu o formă atipică (ce prezintă cratere pe suprafaţă)
 • Dinţi cu treme (spaţii) sau diastemă (strungăreaţă)

Dezavantaj

Cel mai evident dezavantaj al faţetelor dentare este acela că şlefuirea dintelui pentru aplicarea faţetei este o procedură ireversibilă, iar dintele va trebui să fie acoperit toată viaţa cu faţete sau coroane, a căror culoare nu mai poate fi schimbată după cimentare. În plus, odată cu ataşarea faţetelor de dinte este foarte posibil să îşi facă apariţia o anumită sensibilitate la temperaturi calde şi reci din cauza şlefuirii smalţului dentar. Din fericire, această senzaţie dispare de obicei, în decurs de câteva zile.
„Cei care iau în calcul aplicarea de faţete dentare nu trebuie să treacă cu vederea nici costurile acestei proceduri, atât în ceea ce priveşte aplicarea faţetelor, dar şi întreţinerea lor. În primul rând, faţetele dentare sunt mai costisitoare în comparaţie cu o obturaţie (plombă) sau coroană dentară de porţelan, iar odată ciobite sau crăpate ele nu pot fi reparate, ci doar schimbate cu o faţetă nouă, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. În plus, ele trebuie înlocuite în timp, deoarece gingia, odată cu înaintarea în vârstă, se retrage, iar dintele de dedesubt devine vizibil şi se poate caria”.

Faţetele dentare nu sunt recomandate pacienţilor care scrâşnesc noaptea din dinţi (bruxism), care au dinţii foarte tociţi sau oclud (muşcă) cu dinţii muchie pe muchie, deoarece riscul ca faţetă să se spargă şi să sară este foarte mare. Gutiera de protecţie poate ajuta în acest sens, însă riscul de deteriorare rămâne, astfel încât în aceste cazuri este recomandat să fie luate în considerare alte opţiuni.
„Deşi aspectul estetic pe care îl aduc este, cu siguranţă, unul de impact, există cazuri în care faţetele dentare nu pot fi aplicate. Spre exemplu, faţetele dentare nu pot fi folosite pe dinţi care prezintă denivelări (înghesuiri) mari, deoarece ar trebui şlefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce în acelaşi plan şi nici pe dinţi cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece rămâne foarte puţin smalt de care să adere. Faţetele dentare nu sunt la fel de rezistente precum coroanele dentare, astfel că în aceste cazuri se pot găsi opţiuni de tratament mai eficiente”.

Deşi informaţii despre faţetele dentare sunt disponibile la tot pasul, vizita la medicul specialist este cea mai sigură cale de a afla dacă ele reprezintă o opţiune potrivită de tratament şi pentru a evalua alte soluţii alternative disponibile. Chiar şi în cazul în care hotărârea de a obţine zâmbetul perfect cu ajutorul faţetelor dentare a fost luată este recomandat să revenim în mod regulat la medicul dentist pentru o întreţinere profesională cu o pastă specială, non-abrazivă, şi pentru ca medicul dentist să examineze periodic dantura.

Restaurarea dentară – este o procedură care vizează îmbunătățirea formei estetice și cea deteriorată a dinților. Și, de asemenea, în scopul de a da dinților reface culoarea și strălucirea naturală.
Restaurarea Dentara se face intr-o singură etapă din materiale compozite inovatoare (dintre care multe sunt create pe baza nanotehnologiei) chiar în scaunul medicului doar în câteva ore. Această metodă este utilizată pentru a umple cavitățile din zonele deteriorate ale dinților sau pentru a remedia defectele lor: forma neregulată, fisuri, rupturi, crăpături etc.

Cu ajutorul restaurarilor dentare putem:

 • Refacerea unui dinte cioplit sau deteriorat de carii
 • Schimba poziția sa
 • Îmbunătățirea culorii și distingerea de ceilalți dinți
 • Schimba contururile exterioare
 • Schimba spațiul dintre dinți etc
Atunci când vă confruntați cu apariția unei carii, nu înseamnă, neapărat, că aveți nevoie de o plombă. Consultați-vă cu medicul dentist, acesta vă poate propune ca alternativă la obișnuita plombă o soluție mult mai bună: incrustația.

Cunoscuta ca obturație indirectă, o incrustatie dentara, reprezintă metoda tradițională de restaurare a dinților, dar care, datorită apariției unei mari varietăți de materiale de obturație nu este frecvent aplicată în cabinetele stomatologice, de cele mai multe ori optându-se pentru ionomeri de sticlă sau compozite fotopolimerizabile datorită prețului mai mic și timpului de realizare mai scurt. Atunci când suprafața de ocluzie a dintelui a suferit daune iar plomba obișnuită nu este adecvată, o incrustatie dentara oferă posibilitatea de a restaura pierderile severe de substanță suferite la nivelul dintelui.

Incrustatia dentara poate fi de mai multe tipuri: de inlay-uri, onlay-uri si pinlay-uri

Inlay-ul este o piesă de reconstrucție, care poate reface 1-2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal. Este fabricat în laborator, din materiale ce asigură aceeași rezistență cu țesutul dentar și aceeași dilatare termică cu acesta, opțional – cu aceeași culoare și aspect ca al dintelui pe care se aplică. Un inlay dentar este mai mare decât o plombă obișnuită însă mai mic decât o coroană dentară. Este aplicat și cimentat în cavitatea curățată în prealabil. Este similar cu o plombă, însă este poziționat între cuspizii dintelui.

Onlay-ul reface, spre deosebire de inlay, și un perete lateral, vestibular sau oral al dintelui acoperind astfel 2-3 maxim 4 din cei 5 pereți ai dintelui. Rezistența mare face ca acesta să fie ultima soluție, înainte de acoperirea cu o Coroana dentara pentru un dinte vital.

Un onlay este mai mare decât un inlay și acoperă mai mulți cuspizi dentari, cunoscută din acest motiv ca și coroană parțială. În felul acesta, acoperă mai mult din suprafața de ocluzie a dintelui, însă nu integral, precum fac coroanele dentare.

Pinlay-ul este o incrustație pe dinți devitali însă, care are toale elementele Onlay-ului având în plus, unul sau mai multe elemente radiculare.

Prin incrustatie dentara pastram și refacem punctele de contact ale dintelui cu dinții vecini mult mai bine decât cu obturațiile clasice, protejăm papila interdentară de presiuniile masticatorii, redăm fizionomia și functionalitatea dintelui.

Acestea sunt necesare în cazuri precum:

 • dinți cu carii proximale (interdentare) cu distrucții mai întinse de 1mm
 • cavități proximale cu acces dificil pentru obturații cu compozit
 • punct de contact lipsă sau greu de creat
 • carii în oglindă (pe doi dinți învecinați) pe dinți vitali
 • papila afectată de forțele masticatorii ce trebuie refacută
 • distrugerea a maxim 60% din coroana unui dinte vital

Putem folosi o incrustatie dentara în majoritatea situațiilor în care se pot realiza obturații, când dinții au suferit leziuni prin carie sau fractură iar dauna produsă nu este suficient de mare pentru a necesita acoperirea cu o coroana dentara.

De obicei, o incrustatie dentara estepreferată atunci când pierderea de țesut dentar este mare și medicul dorește protejarea țesuturilor dentare restante.

Orice incrustatie dentara poate fi confecțioantă din ceramică, din diferite aliaje (CrNi, CrCo) sau din Zirconiu.
Deoarece aceasta pot fi realizată din materiale ce imită culoarea naturală a dintelui, inlay-urile si onlay-urile sunt preferate de pacienți pentru a înlocui plombe inestetice, în scopul obținerii unui aspect mult mai natural.

Zirconiul este materialul preferat în cosmetica dentară datorită aspectului estetic natural și a multiplelor sale calități: este durabil, rezistent (superior ceramicii), biocompatibil și este identic cu structutile dentare naturale.

Diferențele între o incrustatie dentara metalică și o incrustatie dentara din Zirconiu se regăsesc în realizarea criteriului estetic. Diferențele între ceramică și Zirconiu constau în gradul de resistență, cel din urma fiind mult mai bun decât ceramica.

De reținut este faptul că la pacienții cu carioactivitate scăzută (puține carii) și igiena bucală bună, o incrustatie dentara din Zirconiu poate avea o longevitate de chiar 25 – 40 de ani.
Tipul de material folosit se răsfrânge asupra următorilor factori: estetică, rezistență, durabilitate și cost.

Albirea dentară profesională cu lampa Gel Witness HP 35% Perioxid.

Zâmbet mai alb și mai strălucitor în maxim 40 de minute!

Albirea dentară profesională reprezintă cea mai simplă și confortabilă metodă de a-ți recăpăta strălucirea zâmbetului într-o singură vizită în cabinetul medicului stomatolog.

Albirea dentara este una dintre procedurile esteticii dentare prin care medicul redă pacienților starea de bine și încrederea în sine.

De ce să apelez la albirea dentară în cabinet?
Sunt numeroase motive pentru care un pacient alege procedura de albire profesionala a dinților. Suntem diferiți și unici … și la fel cum culoarea pielii și a părului variază și dinții noștri îți schimbă în timp culoarea. Foarte puține persoane au într-adevar un zâmbet complet alb, în mod natural, mai ales că odată cu înaintarea în vârsta, dinții sunt supuși acțiunii unor factori externi care duc la îngalbenirea sau pătarea acestora precum:

 • alimente și băuturi care schimbă culoarea dinților (cafeaua, ceaiul, vinul roșu, afinele etc.)
 • obiceiuri vicioase precum fumatul
 • placa bacteriană/tartrul poate afecta în egală măsură culoarea dintelui natural
 • tratamente îndelungate cu antibiotice
 • mici traumatisme dentare – fisuri în smalț? care favorizează formarea petelor pe suprafața dintelui

Cât timp își va păstra zâmbetul meu stralucirea dupa procedură?

Efectele procedurii de albire dentară profesională pot dura și pâna la 2 ani, menținerea acesteia fiind influențat de obiceiurile de viață pe care le are pacientul pe termen lung (fumează sau consumă cu regularitate alimente și băuturi colorante).

Înainte de realizarea de albire dentară, indiferent de tipul de tratament ales, zâmbetul trebuie sa fie curat și sănătos.Tratamentul de igienizare dentară este premergător oricărui alt tratament stomatologic.

Tipuri de albire dentara profesionala disponibile în clinica Implantodent
Albirea dentară profesională cu lampa Gel Witness HP 35% Perioxid pretul 1500 lei sedinta.

 • este preparatul cel mai sigur din punct de vedere al calitații și eficienței
 • efect imediat vizibil
 • efect durabil (1-3 ani), în funcție de obiceiurile alimentare ale pacientului
 • timp redus al tratamentului – 40 minute- comparativ cu albirea “take home” 9-14 nopți
 • metoda Witness HP oferă protecția gingiilor și a mucoaselor labiale (buze) si jugale (obraji)
 • acest tip de tratament are efect și în cazul dinților cu o nuanță gălbuie cauzată de administrarea de tetraciclina
 • tratamentul este realizat sub controlul medicului sau al asistentului de profilaxie
 • Are un mecanism propriu de gel pe baza de peroxid de hidrogen activat prin lampa. Gelul de albire conține 35% H202 și este activat de lumina lampei cu plasmă

Albirea profesionala OPALESCENCE XTRA BOOST pretul 1500 lei

Are un mecanism propriu de gel cu un procent de 38% de peroxid de hidrogen. Conținutul în peroxid este mai ridicat iar gelul nu necesita fotoactivare.

Albirea dentara cu gutiere Opalescence (la domiciliu) pretul 2500 lei

Procedura este realizată acasă de către pacient. Gelul de concentrație 15% H202 se aplică în gutiere personalizate ce vor fi purtate timp de 9-14 nopți.

Îţi doreşti un zâmbet care să strălucească asemenea unui diamant? Ei bine, pentru pacienţii care vor să-şi pună în evidenţă dinţii albi şi sănătoşi, pentru cei ce vor să acapareze privirile ori de câte ori zâmbesc sau pentru cei care doresc să încerce o schimbare a înfăţişării lor, bijuteriile dentare pot reprezenta soluţia.

Bijuteriile dentare pot fi realizate dintr-o gamă foarte largă de materiale:metale preţioase (simboluri din aur, platină, argint), pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald), semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale. Acestea se găsesc sub diverse forme, dimensiuni şi mărimi aşa încât fiecare poate alege accesoriul potrivit. Medicul stomatolog este cel care vă poate ajuta să alegeţi un accesoriu corespunzător, analizând aspecte precum forma dinţilor pe care urmează a fi aplicată bijuteria, a feţei, culoarea ochilor, etc.

În funcţie de tehnica de aplicare a bijuteriilor pe dinţi, acestea pot fi temporare şi definitive. Cele definitive necesită o preparaţie în dinte (o gaură) unde va fi implantat accesoriul. Deşi procedura nu este una dureroasă, ea afectează structura dintelui iremediabil aşa încât dacă vom dori eliminarea bijuteriei vor fi necesare tratamente de reconstituire dentară. Este indicat să optăm pentru bijuteriile temporare care pot rezista pe dinte atât timp cât ne dorim, deoarece chiar dacă se desprind după câteva săptămâni ele pot fi cu uşurinţă lipite la loc de către medicul stomatolog.

Cum se aplică o bijuterie dentară?

Tehnica este una simplă, neinvaziva, şi nedureroasă şi constă practic în lipirea cu un adeziv special a accesoriului pe dinte. Vom alege de preferat un dinte frontal maxilar , această zonă având vizibilitate maximă. Se realizează un periaj profesional care să îndepărteze eficient reziduurile alimentare şi placa bacteriană. Apoi se usucă dintele ales spre înfrumuseţare şi se aplică o cantitate mică de demineralizant strict pe zona care va fi acoperită de adeviz. Acest pas are rolul de a oferi o bună adeziune între dinte şi materialul de lipit. Peste zona demineralizată se vine cu o cantitate mică de adeviz special numit bonding iar peste acesta ataşăm bijuteria. Se fotopolimerizeaza adezivul până la întărire. Întreaga procedură nu durează mai mult de 15-20 de minute şi vei obţine un zâmbet care se remarcă în mulţime! Dacă vreodată te hotărăşti să renunţi la accesoriu medicul dentist îl poate îndepărta cu uşurinţă, lăsând dintele integru, aşa cum a fost înainte de aplicarea bijuteriei.

Sfaturi practice după aplicarea unei bijuterii dentare:

După intervenţie vei fi învăţat cum să-ţi îngrijeşti noua podoabă, ce alimente trebuie să eviţi în perioada imediat următoare şi cum să te periezi. În general, se indică repaus alimentar în primele ore după aplicare şi absenţa periajului până a doua zi. În zilele următoare evităm guma de mestecat şi alimentele dure iar pe întreaga perioadă cât va fi menţinută bijuteria trebuie să avem o igienă orală foarte bună, insistând cu periajul în jurul acesteia unde se poate concentra placa bacteriana

Preturi
Restaurari dentare frontale1300 lei
Restaurari dentale laterale900 lei
Coroana integral ceramica / zirconiu180 euro
Fateta dentara170 euro
Albire dentara1500 lei o procedura
Bijuterii dentare500 lei